PROGRAMS

 

Frescobaldi: Arie Musicali con fuoco

Frescobaldi

Sospiri Ardenti brengt een symbiose van 3 culturen: Vlaamse en Ierse volksmuziek in een barokke zetting door het ensemble Sospiri Ardenti (zang, blokfluit/klavecimbel, gamba, theorbe/barokgitaar). Met medewerking van Wilfried Van den Brande, bas/bariton.

Ellen Delahanty en Wilfried Van den Brande, respectievelijk van Amerikaans/Ierse en Antwerpse afkomst, brengen elk liederen in hun moedertaal. Wilfried zingt Wannes Van De Velde, en Ellen zingt Ierse liederen die qua sfeer en inhoud perfect aansluiten bij deze van Wannes. De gemene deler wordt de barokbegeleiding van Sospiri Ardent met gamba, gitaar/theorbe en blokfluit/klavecimbel.

 Wilfried Van den Brande

 

 

Frescobaldi: Arie Musicali con fuoco

Spaanse vroege barokmuzieka(bekijk video)

Frescobaldi

Een programma met muziek uit 1600, de Spaanse gouden eeuw. De nieuw vergaarde rijkdom uit de verre koloniën maakte Spanje het rijkste land ter wereld. Het muzikale gevolg hiervan was dat de hofkapellen van de koningen een schitterend repertoire hebben geproduceerd. Liederen van Hidalgo, El Maestro Capitán (Mateo Romero) and Juan Arañés. Ellen Delahanty, sopraan; Maaike Boekholt, gamba; Regina Albanez, aartsluit en barokgitaar; Geert Van Gele, blokfluit en klavecimbel

 

 

Bach2

Bach

J.S. Bach in de advent: een programma in triobezetting met Ellen Delahanty, sopraan; Karin Gutsche, barokviool en blokfluit; Geert Van Gele, blokfluit en klavecimbel. Een programma met religieuze muziek van J.S. Bach. Speciaal voor de tijd van het jaar zijn dit aria's uit de adventsperiode alsook uit het alom geliefde Weihnachtsoratorium. De aria's worden afgewisseld met instrumentale werken voor viool met continuo en blokfluit solo.

Karin Gutsche 

 

line

The Nightingale

a een opera in een notendop voor de hele familieaaa(video) (recensies)

Nachtegaal

Hans Christian Andersen, de “vader van de vertelkunst”, geeft met zijn sprookje “De Nachtegaal” de inspiratie voor een splinternieuwe operaproductie. De muziek van Georg Philipp Telemann, één van de grootmeesters uit de barok, wordt in harmonie gebracht met een speciaal geschreven libretto in het Nederlands door Hans Wijers. Enscenering, decors en kostuums in handen van Gabi Bartels maken van het geheel een feest voor oor én oog.  De vier leden van Sospiri Ardenti nemen al spelend en zingend alle personages voor hun rekening.

De kleine nachtegaal van de keizerin is geen mooie vogel, maar zijn gezang brengt iedereen in vervoering.  De keizerin is er dolgelukkig mee, tot op een dag zij een prachtige, zingende mechanische vogel krijgt als geschenk. Helemaal in de wolken over dit prachtig apparaatje stuurt zij de echte vogel weg.  Maar als de keizerin ziek wordt, is het alleen de echte nachtegaal die de Dood van haar bed wegtovert .....

Een opera over vriendschap, trouw, uiterlijke schijn en de kracht van muziek!

 

 

Some Strange Felicity

Muziek uit theaterwerken van William Shakespeareaa(lees recensies)

Shakespeare

Engelse liederen, instrumentale werken en dansen uit de Elizabethaanse en de Restauratie periodes komen tot leven in ten tonele gevoerde scenes uit Shakespeare's geliefde "Twelfth Night" (Driekoningen) en "The Tempest" (De Storm).

Aan de enscenering wordt drama, humor en visueel spektakel toegevoegd.

Composities van: Thomas Morley, William Cornyshe, en John Dowland (Twelfth Night); en van Henry Purcell, Matthew Locke, en John Banister (The Tempest).

 

 

Metamorphoses

a Airs de Court in transformatie

Echo and Narcissus

Een groep archeologen, gefascineerd door de verhalen van Ovidius, gaan op zoek naar overblijfselen van zijn wereld. De aanrakingen met de archeologische artefacten zorgen voor wonderbaarlijke transformaties: de archeologen veranderen in personages uit de verhalen van Ovidius.

Gepaste muziek om deze verhalen muzikaal te vertalen vond  Sospiri Ardenti  in de klassiek geïnspireerde Airs de Cour; luitliederen uit het Frankrijk van Lodewijk XIII.

Instrumentaal worden de verhalen ook ondersteund door de fantasierijke neobarokke muziek van hedendaags Belgisch componist Janpieter Biesemans.

Samen met regisseur Gabi Bartels vormt het ensemble Sospiri Ardenti dit tot een creatieve mengeling van kamermuziek en theater.